https://www.youtube.com/watch?v=sBfSAt_iW0Y
Olav Basoski on muuten hyvää. Tiesittekö sitä? Voisi sanoa, että seuraava Fatboy Slim. Sen verran pikkasen hyvää ja jebaa groovea on hänen kappaleissaan ja seteissään. ;) ^^

Joo.

Aloitetaanpas tämä blogi merkintä heti Rockyllä eli on tullut katsottua nyt Rocky 1 ja 2 ja ne ovat olleet oikein hyviä ja mukavia leffoja. Todella mukavan maanläheisiä ja niissä on todella hyviä opettavaisia elämänoppeja. Ei mitään sellaista tyhmää höttöä kuin mitä nykyään Hollywood leffat ovat. Joo siis kyllä itsekin katson kaikkia niitä Hollywood leffoja ja tykkään niistä, mutta näissä Rockyissä on erilainen lähestymistapa. Hollywood leffat ovat aika pitkälti pelkkää fantasiaa ja keksittyä, mutta näissä Rockyissä on ihan oikeaan elämään sovellettavia asioita, joista voi ihan ottaa mallia. Ne ovat sillä tavalla aitoja ja niissä asiat menevät kuin ne oikeastikin pystyisivät menemään.

Erityisesti siitä voi ottaa oppia, että Rocky ei koskaan luovuta. Losers give up but winners talk to doors and take a beating and still keep getting up. Juuri nimenomaan. Voittajat puhuvat oville ja vaikka se tuntuisi kuinka tyhmältä, vastahakoiselta (vastenmieliseltä voisi olla vähän parempi sana tähän, mutta ei kuitenkaan sitä mitä haen) ja naurettavalta, niin silti he jatkavat sen tekemistä ja jatkaavat sille ovelle puhumista ja lopulta sitten voi käydä jopa niin, että se ovi aukeaa ja he saavatkin sen mitä he haluavat. Pitää vain jaksaa jatkaa. Pitää vain jaksaa puhua sille ovelle vaikka kuinka tyhmältä se tuntuisi. So keep on talking. Ja tietysti myös pitää samalla ottaa opikseen, jos sitten lopulta siitä ei tulekaan mitään ja seuraavalla kerralla tulla puhumaan sille ovelle parempien eväiden kanssa.

---

Mitä muuta asiaa tässä sitten, niin...

On tullut tässä mietittyä, että loppujen lopuksi minä olen kyllä aika tyhmä ihminen ja ihmisenä. Joo siis ÄO todennäköisesti on keskiarvon paremmalla puolella, mutta ÄO lähinnä mittaa sitä, että kuinka hyvin näkee parin asian välillä kytköksen ja sitä mikä tulee seuraavaan laatikkoon eli mitä tehdään seuraavaksi, jotta päästään askel eteenpäin. Se ei kuitenkaan mittaa sitä kuinka hyvin näkee ja hahmottaa kokonaisuuden sisäiset kytkökset ja kuinka hyvin osaa rakentaa suunnitelmiaan menneisyydestä saadun historiatiedon mukaan ja niiden pohjalta suunnitella tekojaan tulevaisuuteen. Se ei myöskään mittaa sitä kuinka hyvin pystyy reagoimaan jatkuvasti ja nopeasti dynaamisesti muuttuvaan tilanteeseen eli esim. ihmisten kanssakäymiseen tai ympäristön ärsykkeisiin.

Näen kahden tai ehkä, jopa kolmen asian väliset kytkökset todella helposti ja salaman nopeasti, mutta sitten kun mukaan otetaan joku kokonaisuus ja pitäisi tajuta sen kokonaisuuden sisällä olevat kaikki eri kytkökset toisiinsa ristiin, niin en vain pysty siihen. Todella hyvä esimerkki tästä on Hearthstonen peli.

Pelissä on 30 kortin pakkoja ja pystyn kyllä rakentamaan pakkoja sillä tavalla, että siellä on synergiaa kahden tai kolmen korttiryppään välillä aina, mutta ne ovat muuten sitten irrallaan toisistaan siinä koko pakassa, jolloin kokonaisuus ei toimi kunnolla, koska hearthstonessa koko pakan pitää olla synergiassa sen jokaisen kortin välillä ja tämä tuottaa minulle suuria vaikeuksia ja tämän takia pidän itseäni tyhmänä. Tämä myös vaikuttaa koko elämääni, koska minulle tuottaa vaikeuksia nähdä suurien kokonaisuuksien kaikkien osasten kytköksiä toisiinsa, jolloin lopputuloskin on korkeintaa keskinkertainen vaikka ns. yksikkötasolla pystynkin paljon parempaan, mutta sitten kokonaisuuden tasolla lopputulos on vain keskinkertainen.

Ja kai juuri tämän takia tykkäänkin pelata hearthstonea, vaikka kerta toisensa jälkeen epäonnistun siinä surkeasti, koska sitten, kun opin näkemään eri asioiden välisiä kytköksiä ihan kokonaisuuden laajuisesti ns. koko pakan lävitse ihan laidasta laitaan ja jokaisen osan kohdalla jokaisen osan kytköksen kaikkiin muihin osiin ja jokaiseen osaan, niin uskon, että tämän kaltaisen kyvyn ja ajattelutavan saavutettuani olen kehittynyt ihmisenä ja aikuisena eteenpäin ja paremmaksi ja ns. mieleltäni isommaksi ihmiseksi. Uskon, luulen ja kuvittelen, että kun onnistun oppimaan, kehittämään ja jalostamaan itselleni ihmisenä tuollaista ajattelutapaa lisää, niin monet ovet ja lukot alkavat aueta sen jälkeen elämässäni. Että tuo on se minun seuraava saksanpähkinä, joka minun pähkinänsärkijän pitää murtaa seuraavaksi. Se, että pystyn alkaa käsittelemään isojen kokonaisuuksien kaikkia sisäisiä ristiinkytköksiä keskenään ja näkemään nämä kaikki kytkökset kerralla ja tajuamaan kuinka kaikki nämä kytkökset toimivat ja vaikuttavat kokonaisuuteen.

Let's see how a number cruncher can crunch real life "walnuts."

Tässä heti jo tajuaa, että tuon (melkein kirjoitin ongelman, mutta ei se mikään ongelma ole, sillä ei ole mitään negatiivista ulosantia eli outputtia) haasteen murskaaminen auki, jotta sen sisältöä pääsee hyödyntämään, vaatii täysin uutta ja erilaista ajattelutapaa.

Tilanteen voisi melkein ehkä hahmotella sillä tavalla, että on tällainen huoneen kokoinen mekaaninen tietokone (kuten ennen tietokoneet olivat kooltaan), jossa on kaikenlaisia liikkuvia osia, vipuvarsia, pyöriviä rattaita, punnuksia ja painoja, vaijereita ja liikkuvia osia, jotka tavallaan soveltuvat murskaamiseen, mutta ne ovat osa kokonaisuutta, jossa ne lopulta osallistuvat numeroiden murskaamiseen ja se varsinainen tämän laitteen "suu" murskaa asioita ihan eri tavalla kuin mitä tämä nykyinen haaste vaatisi ja tämän laitteen ulostulo portti, eli tulostin tai näyttö tai jokin muu vastaava feedback järjestelmä, joka antaa lopputuloksen näkyville, toimii ihan eri tavalla kuin mitä tämä nykyinen haaste vaatisi.

Joo tokihan tämän nykyisenkin haasteen eli tämän saksanpähkinä voisi vain heittää sinne jonnekin rattaiden väliin, kyllähän se siellä murskautuisi, mutta lopputulos olisi vain jotain muhjua, jossa on kuoren palaisia ja jotain epämääräistä kokkareista tahnaa, jossa on kaikkea muutakin seassa, kuten öljyä, joten lopputulos olisi mahdotonta hyödyntää siihen tarkoitukseen mihin se olisi tarkoitus hyödyntää eli sen saksanpähkinän sisällön syömiseen eli sen pähkinän sisältämän tiedon hyödyntämiseen.

Toisin sanottuna siis tämä  tarkoittaisi oikean elämän tilanteessa sitä, että pelatessani hearthstonea joku toinen tekisi minulle pakan, joka toimisi oikein hyvin ja vastustajan olisi joku surkea pelaaja, jonka ylitse sitten vain noob stomppaisin ja steamrollaisin. Kivaahan se olisi, mutta siitä ei opi mitään, se ei kehitä mitenkään ja minä en saa mitään uutta tietoa siitä tapahtumasta enkä kehittyisi ihmisenä enkä pelaajana paremmaksi ja tehokkaammaksi. Tai toinen tilanne samassa pelissä voisi olla vaikka esim., että tekisin kyllä pakan itse ja pelaisin toista vastaan jne., mutta se pakka olisi hyvin yksinkertainen, ei kovin hyvä edes loppujen lopuksi ja sitten sillä vain tulisi pelattua jotakuta kohtalaisesti pärjäävää vastaan. Sitten jossain vaiheessa tulisi kortti, joka antaa +2 hyökkäystä kaikille pelikentällä oleville jölleilleni ja sitten vain voitan. Vähän kuin sitten vain painaisin "I win" nappia. Ei siitäkään opi mitään.

Niin siinä mielessä tämä nykyinen haaste on kuin kaappitietokone vs. saksanpähkinä ja tälle kyseiselle tietokoneelle annetaan käsky, että murskaa saksanpähkinän kuori ja hyödynnä sen sisältö omaan käyttöösi vahingoittamatta sitä ja hyvä laatuisena.

Tämä pulman ratkaiseminen vaatii koko järjestelmän rakenteen täysin uudelleen rakentamista täysin erilaiseksi aina rungosta ja perustuksista lähtien ja koko toimintaperiaatteen täysin uudelleen suunnittelua. Ainoastaan lopputulos pysyy melkein samana, mutta sekin muuttuu sillä tavalla, että tämän periaatteessa täysin luurankoa myöten uudelleen rakentamisen jälkeen kyseinen järjestelmä pystyy murskaamaan sekä numeroita, että saksanpähkinöitä.

Se vaatii paljon ja se vie aikaa ja silti murksaimen pitäisi kuitenkin koko ajan pyöriä ja tuottaa tulosta, mutta sitähän se on. Vanha on obsolete, vanhentunutta, riittämätöntä, ja pitää tunnistaa mikä siinä on hyvää, mitä siirretään eteenpäin ja mitä kaikkea siitä pitää kehittää ja rakentaa uudelleen, jotta se pystyisi vastaamaan nykyisiin, seuraaviin ja tuleviin haasteisiin paremmin.

Dynamiikkaa ja kehittymistä. Jatkuva kehittyminen eteenpäin. Ei voi vain pysähtyä paikoilleen ja olla muuttumatta tai jossain vaiheessa se järjestelmä ei vain toimi enää, kun niitä saksanpähkinöitä tulee siihen vierelle vuoreksi asti ja ne kaikki pitäisi sitten murskata vanhalla tavalla tämän vanhan järjestelmän rattaiden välissä. Sitä järjestelmää ei ole suunniteltu siihen ja vaikka sitä saisikin muokattua sellaiseksi, että lopputuloksessa ei olisi öljyä yms., niin silti se lopputulos olisi muhjua, jota ei haeta vaikka sen kaikkien parannuksien jälkeen pystyisi syömään. Ja plus kaiken lisäksi kyseisestä koneesta varmasti loppuu rattaat kesken jossain vaiheessa ja kaikki ne rattaiden väleihin tungetut saksanpähkinät kuormittavat ja rasittavat kyseistä konetta väärällä tavalla ja hidastavat sitä sen varsinaisessa työssä eli numeroiden murskauksessa ja myös vielä kaiken lisäksi huonontavat numeroiden murskauksen lopputulosta.

-----

Tässä, kun rakentelin Hearthstoneen yhtä dekkiä vähän noiden asioiden pohjalta mitä pohdin tuossa ja ihan suoraan youtubesta löytyvien parempien pelaajien dekkien runkojen rakenteita kopiomalla, niin rupesin miettimään, että kuinka minä itse rakennan omaa elämääni eteenpäin? Mikä on minun elämäni seuraava rakennettu pakka?

How do I construct my life? Minkälaisen rakennetun dekin minä meinaan tehdä seuraavaksi elämäni seuraavia vaiheita varten? Ja tässä, kun mietin niin yksi oleellinen osa sitä on uusi sänky, jonka siis kävin tässä perjantaina jo ostamassa. Sain ihan sairaan halvalla, kun oli -40%, koska loppuun myynti ideaparkissa. ;D (Yleensähän se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että jos tuote on tarjouksessa, niin siinä on silloin jotain vikaa, koska se ei ole myynyt ja sen takia sen hintaa tiputetaan, mutta nyt kuitenkin mitä todennäköisemmin tarjous johtui vaan siitä loppuunmyynnistä, koska tavara vain piti saada ulos). Erillisvyöhykejousitus, visko petauspatja, 120 cm leveä ja kotiinkuljetus. Kotiin kuljetus maksaa 120€ eli ihan sairaasti, mutta en nyt keksinyt, että mistä saisin peräkärryn tähän hätään ja samalla sitten vanha viedään pois. Että sillä voi sitten lohduttautua ja toimitusmatka kuitenkin on siinä jotain 100 km, kun Lempäälän Ideaparkista pitää siirtää tavara tänne Mänttään. Ja koko komeus maksoi alle tonnin! 910€, jos tarkkoja ollaan plus vähän päälle, kun tilinhoito maksut, koska osamaksut, ei kuitenkaan korkoa. Ilman kotiintoimitusta hinta olisi ollut siis alle 900€. Eli jotain 790€ ja vähän päälle, koska osamaksu. Eli näin äkkiseltään voisi sanoa, että ihan sairaan hyvä diili! ^^

Ja kuitenkin, kun ottaa huomioon, että nykyinen sänkyni alkaa kohta olemaan 14 vuotta vanha ja saman verran myös itse petauspatjakin, niin se kyky tukea selkää oikein on jo aika surkeassa kunnossa. Joo toimiihan se, mutta ei se selälle hyvä enää ole, niin sillä sitten olen nukkunut lattialla ja lattialla nukkuminen taas ei ole hyväksi alaselälle, kun tykkään nukkua kyljelläni ja vaikka lattia tukeekin todella tehokkaasti, niin se ei jousta tippaakaan, niin kyljellään nukkuessaan sitten alaselkä (ja itse asiassa tarkemmin sanottuna ristiselkä) jää aina vääristyneeseen mutka-asentoon, niin se sitten edesauttaa sen kipeytymistä ja lihakset ovat koko ajan sitten jumissa.

Niin siinä mielessä tässä jo vähän aikaisemminkin mietin, että seuraava järkevä siirto elämässäni on oikeasti hankkia kunnollinen sänky ja nyt toivonmukaan mitä todennäköisimmin sen sitten saan. :D

Että siinä on sitten elämäni rakennetun pakan seuraava siirto. Kun nukkuu hyvin, niin aivot ja kroppakin lepäävät paljon paremmin ja ns. homma alkaa soljumaan paljon paremmin pään ja kropan lävitse. Meno on paljon esteettömämpää. Järki leikkaa partaveitsen terävästi ja mihinkään paikkaan ei enää kolota ja homma vain virtaa niin kuin juokseva vuoripuro alaspäin.

Ja juurikin tämä seuraava siirto mahdollistaa sitten muiden seuraavien siirtojen tekemisen tehokkaammin ja järkevämmin ja itse toteutus sitten siinä piinapenkissä suoritettaessa onnistuu paljon paremmin, tehokkaammin ja vähemmillä virheillä.

Tiesittekö muuten, että kun naisiin tutustuu siinä mielessä, että haluaisi päästä parisuhteeseen asti, niin siinä matkan varrella ei saa tehdä yhtäkään virhettä? Jutellessa mukavia ei saa tehdä yhtäkään virhettä eli ei saa sanoa mitään tilanteeseen sopimatonta tai väärää, ei saa sopiessa paikkaakaan missä nähtäisiin tehdä yhtäkään virhettä, aktiviteettejä valitessa ei saa tehdä yhtäkään virhettä, tavatessa ja antaessa ensi vaikutelmaa ei saa tehdä yhtäkään virhettä ja sitten siinä kasvotusten jutellessakaan ei saa tehdä yhtäkään virhettä plus vielä sen jälkeenkään ei saa tehdä yhtäkään virhettä moneen kuukauteen, mutta sinne asti en ole vielä päässyt. Viimeistään tuossa kasvotusten nähdessä ja jutellessa on tullut sitten tehtyä virhe. Aika HC meininki, kun sitä miettii, mutta eipä siinä. Sellaista elämä on ja pitää vain tehdä ahkerasti töitä, että oppisi puhumaan juuri oikeita asioita oikeaan aikaan oikealla tavalla oikeassa paikassa. Juuri niin kuin Hearthstonessa on tärkeää "stay on the curve" eli vapaasti suomennettua pysyä (mana) kaarella ja pitää tempo oikeana. (Netistä löytyy noille termeille selityksiä. Look them up. ;) )

Että siinä mielessä... Eihän missään grand tournamenteissakaan voi tehdä virheitä. Se puoli voittaa aina, joka tekee vähemmän virheitä ja tekee enemmän oikeita valintoja oikeisiin tilanteisiin oikeaan aikaan oikeassa paikassa oikealla tavalla oikealla toteutuksella. Ja se on elämää, joten ei  voi vain masentua, että ei osaa mitään. Se on kaikkein tyhmintä, että masentuu tappioista, koska tappioista oppii kaikkein parhaiten uutta ja niistä saa tietoa siitä, että missä pitää parantaa ja mitä kannatta tehdä, jotta tulee paremmaksi vaikka pelaajaksi tai tekijäksi tai joksikin muuksi. Erityisesti silloin, jos on erittäin hyvät dokumentointi välineet, niin silloinhan niitä kaikkia tilanteita pystyy analysoimaan excruciatingly tarkasti (eli sillä tavalla sietämättömän murskaavan tarkasti). Jokaisen ns. siirron voi purkaa täysin atomeiksi ja analysoida jokaikisen kohdan siitä, että mistä se tilanne alkoi, mikä siihen johti, miksi tehtiin tälläisiä päätöksiä, mihin ne päätökset johtivat, miksi, mitenkä tilanne jatkui siitä, mikä olisi ollut oikea vastaus kyseiseen tilanteeseen jne. Kunnolla dataa vaan purkamaan auki. Sitä tulee metri tolkulla, joten kannattaa ottaa opiksi siitä, koska sitten, kun voittaa, niin siitä ei saa tasan tarkkaan mitään irti. Korkeintaan voi vain todeta sen, että tein kaiken oikein GG. Se ei kerro yhtään mitään. Teit oikein. Ok. Entä sitten? No, kun teit oikein, joten teit oikein ja kaikki meni oikein, joten lopputulos on "oikein" eli voitto tai tavoite tai maali, mikä ikinä. Pääsit maaliviivan ylitse ykkösenä GG GJ. Siitä datasta ei saa mitään irti. Korkeintaan sen, että jos olisit tehnyt sen tai tämän toisella tavalla, niin tällä tavalla olisit hieman saanut hienosäädettyä sitä ja tätä tilannetta ja sitten siihen tilanteeseen olisi ollut vähän paremmat lähtökohdat yllättävän tilanteen varalta, mutta loppujen lopuksi sillä nyt tässä tapauksessa ei ollut väliä, koska haluttu lopputulos saavutettiin eli voitto, maali, tavoite. Done GG, move on. Next jne.

On pakko ottaa turpaansa, jotta oppisi uutta. Tietysti on myös muitakin tapoja oppia eli miettimällä kuinka vähentää virheitä ennakkoon eli hyvä suunnitteleminen, mutta esim. ihmisten kanssa keskustellessa a) ei ole aikaa miettiä ja analysoida pitkään tilanteita b) keskustelua ei voi koskaan miettiä päässään ennalta, koska toisen persoonaa, luonnetta ja hänen reaktioitaan tilanteeseen ei vain voi simuloida ja c) simulaatiota aina karsivat kaikkea poikkeen ja yksinkertaistavat asioita, joten on vain pakko puhua ja jutella paljon kaikkien kanssa ja ottaa opikseen jokaikisen keskustelun jälkeen, että kuinka parisuhteeseen johtavan keskustelun on tarkoitus mennä.

Että siihen malliin...

Niin ja ajattelin kanssa myös ostaa uuden puhelimen. Ehkä. Z3 Compact vaikuttaisi pätevältä kaikin puolin kompromissilta. Z3+ kiinnosti, mutta sen +100 - 150€ hinta taas ei. M5 kiinnosti kaikista eniten, mutta sen jotain 650€ hintalappu ei pahemmin kyllä kiinnostanut. Ihan sairas hinta puhelimesta, joka kestää sen ehkä... 5 vuottta korkeintaan. Ihan siis sairasta. Minun nykyinen on vähän päälle 5 vuotta vanha ja se on jo ihan romuna softwaren ja ulkoisen olemuksen puolesta, vaikka se toimiikin edelleen loppujen lopuksi täysin moitteettomasti JA tämä on vielä oikein puhelimien panssarivaunu ja kunnon panssaroitu tankki. Ja vaikka olenkin yrittänyt pitää tätä kunnolla ja huolella, niin siitä huolimatta tämä on ottanut sen verran paljon moukarointia (kiitos Androidin pakotetun OS päivityksenkin takia), että ihmettelen kyllä suuresti, jos minun seuraava lasista tehty puhelin kestää jopa näinkin kauan eli 5 vuotta. Nykyään, kun puhelimet tehdään vain hajoamaan tai auttamatta tarkoituksella ja tahallaan vanhenemaan.

Mutta pitää mennä sillä mitä on tarjolla. ...Ja samalla tavallahan Hearthstonen arenakin toimii eli sillä mennään mitä tarjotaan. ;) Eli pakka pitää rakentaa niistä korteista, mitä tarjotaan.

Että pitääpä lähteä rakentamaan seuraava pakka elämäni seuraavia vaiheita varten. :)